pátek 19. prosince 2014

Nürnberg, Frankfurt am Main

Protože papíry potřebné ke kolaudaci našeho nového bytu stále váznou a ještě to bude nějakou chvíli trvat, rozhodli jsme se, že o Vánocích nebudeme doma ve starém bytě, ale strávíme svátky v zahraničí. Na listu "must see" toho máme hodně, vybrali jsme Belgii, ale ne úplně namátkou. Kdo viděl film "In Bruges (V Bruggách)", ten pochopí. Jako vždy jsme dopodrobna naplánovali celou cestu, aby nám nic neuniklo - celkem 2300 kilometrů, skrz Německo a přes Lucembursko až do Belgie a Brug.

Vyrazili jsme už v pátek po obědě a náš cíl byl Norimberk. Tady jsou jedny z největších a nejhezčích vánočních trhů v Německu. Zaparkovali jsme auto v nadzemních garážích a šli pěšky na náměstí Hauptmarkt. U prvního stánku jsme si dali punsch. Trhy se nám líbily, nakoupili jsme domů pěkné perníčky.


Prošli jsme se trochu po městě mezi mosty. Začínalo pršet, ještě jsme si prohlédli uličku s hrázděnými domky a šli zpátky k parkovišti.



Čekala nás dvou a půl hodinová cesta do Frankfurtu. Pršelo čím dál víc, řízení v hustém dešti a potmě bylo docela náročné. Kolem sedmé jsme dojeli do Frankfurtu a ubytovali se v hotelu. Vyrazili jsme do města. Výhled od řeky Main na moderní centrum s mrakodrapy je fantastický. Trochu jako zmenšenina Manhattanu.


Od řeky jsme došli do hospody Atschel. Má jedno z nejlepších hodnocení na Tripadvisoru a uvnitř bylo také úplně plno. Počkali jsme chvíli na baru a u jednoho stolu se parta kamarádů nabídla, ať k nim přisedneme. Objednali jsme si jídlo a pivo a dali se s nimi postupně do řeči. Byla s nimi sranda - šest farmářů, kteří přijeli do města na koncert a před ním se chtěli posilnit. Pozvali nás dokonce na místní apple wein (jablečné víno - cider), tedy tady mu říkají v místním dialektu Ebbelwoi. Dobré pití. Jeden z nich to popsal výstižně: Pivo je všude po světě, ale tohle jablečné víno dělají jenom tady kolem Frankfurtu. Z jídla jsme byli nadšení, Romča měla nudle zapečené sýrem - Käsespätzle a Štěpán si dal měkké hovězí Tafelspitz se zelenou omáčkou. Opravdu se jmenuje green sauce a je vynikající. Jde o několik bylinek s převažujícím koprem, k hovězímu se to hodí výborně.

Do restaurace v jednu chvíli vstoupil mladík v jakémsi kroji a oslovil všechny lidi. Něčemu jsme mu rozuměli a něco nám přeložili spolusedící farmáři. V Německu ještě stále funguje staletá tradice, kdy mladí řemeslníci jdou na 3 roky na vandr na zkušenou. V hospodách občas poprosí lidi o nějaký příspěvek na večeři. Pracují v různých městech a sbírají zkušenosti. Zajímavý a užitečný zvyk. Ještě jsme ochutnali meruňkový likér Mispelchen, který jsme dostali i s ponořeným kusem kompotovaného ovoce. Romče se podařilo za hlasitého povzbuzování našich spolustolovníků sníst celou meruňku. Měli jsme super náladu, rozloučili jsme se s farmáři a šli se projít do města. Výhledy od řeky jsou super.


Prošli jsme přes most a došli na náměstí, kde byly už zavřené vánoční trhy.

Odtud jsme to vzali zpátky na hotel.

Žádné komentáře: